Η εξαγωγή των φρονιμιτών δεν είναι πάντα απαραίτητη, ωστόσο, αφορά ένα τεράστιο ποσοστό του πληθυσμού. Η σύγχρονη οδοντιατρική προσέγγιση δεν περιμένει να δημιουργηθεί κάποιο πρόβλημα για να αφαιρεθεί ένας φρονιμίτης. Αντιθέτως, το σωστό είναι να γίνεται έγκαιρα ακτινογραφικός και κλινικός έλεγχος, ώστε, εάν κριθεί απαραίτητο, η εξαγωγή να πραγματοποιηθεί προτού προκύψουν σοβαρές επιπλοκές.
Συχνά, οι ασθενείς περιμένουν μέχρι να εμφανιστεί πόνος ή φλεγμονή, αλλά τότε είναι ήδη αργά και τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί μπορεί να είναι πιο δύσκολα στη διαχείριση. Γι’ αυτό, είναι σημαντικό να υπάρχει προληπτική εκτίμηση των φρονιμιτών και να αποφασίζεται η εξαγωγή τους σε κατάλληλη χρονική στιγμή.
Η εξαγωγή του φρονιμίτη δεν πρέπει να είναι μια δύσκολη και επώδυνη εμπειρία. Στο παρελθόν, αυτές οι επεμβάσεις πραγματοποιούνταν με εκτεταμένα χειρουργικά πεδία, με αποτέλεσμα οι ασθενείς να ταλαιπωρούνται, να έχουν δυσκολία στη μάσηση για ημέρες και να αισθάνονται έντονο μετεγχειρητικό πόνο και οίδημα.
Σήμερα, η τεχνική έχει εξελιχθεί σημαντικά, και υπάρχουν εξειδικευμένοι στοματογναθικοί και οδοντοφατνιακοί χειρουργοί, που αφαιρούν τους φρονιμίτες με ελάχιστα επεμβατικό τρόπο. Ο στόχος είναι να ανοίξει το μικρότερο δυνατό χειρουργικό πεδίο και να γίνει η εξαγωγή όσο πιο ατραυματικά γίνεται, με αποτέλεσμα λιγότερη ταλαιπωρία και ταχύτερη επούλωση.